Σελίδες

ΜΑΝΗ - ΓΥΘΕΙΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Νεολιθική και Πρωτοελλαδική κατοίκηση, «Γύα Θεάων», Ιστορικές αναπολήσεις του Γυθείου

.
ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ


ΙΣΤΟΡΙΚΑ






Φωτογραφία  - Εικόνα:  ΓΥΘΕΙΟ: Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΑΗ
ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 
ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Νεολιθική και Πρωτοελλαδική κατοίκηση ( 8.000 - 1900 π.Χ. )

   Το Γύθειο κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή ( 8.000 - 3.000 π.Χ.) όπως μαρτυρούν Οψιανοί που βρέθηκαν στην Κρανάη. Η ευρύτερη περιοχή του Γυθείου εμφανίζει και  Πρωτοελλαδική κατοίκηση ( 3.000 - 1900 π.Χ. )  στα «Πεζούλια», βορείως του Γυθείου στην περιοχή Βαλτάκι, όπου και συνελέγησαν Πρωτοελλαδικά όστρακα.

Μεσοελλαδική και Μυκηναϊκή κατοίκηση με αξιόλογο Μυκηναϊκό Κέντρο στην Κρανάη

   Στα Πεζούλια, Μεσοελλαδικά όστρακα - μιμούμενα Μινύεια - και όστρακα Υστεροελλαδικής    ( ΥΕ ΙΙ και ΙΙΙ ) μαρτυρούν Μεσοελλαδική και Μυκηναϊκή κατοίκηση της περιοχής.
   Στην Κρανάη τα Υστεροελλαδικά όστρακα και κεραμεικά υποδηλώνουν μια αρκετά σημαντική Μυκηναϊκή Τοποθεσία που αναφέρεται εξ' άλλου και από τον Όμηρο στη φυγή του Πάρι και της Ωραίας Ελένης. Τη Μυκηναϊκή περίοδο οι Αχαιοί  κατοίκησαν το Γύθειο.





Φωτογραφία  - Εικόνα:  ΓΥΘΕΙΟ - ΚΡΑΝΑΗ
ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 
ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Η ονομασία της πόλης «Γύα Θεάων» προς τιμή του Απόλλωνα και του Ηρακλή

   Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το Γύθειο έκτισαν ο Απόλλων και ο Ηρακλής μετά τη συμφιλίωσή τους, γι' αυτό και ονομάστηκε «Γύα Θεάων», εξ' ου και το όνομά της Γύθειο 
   ( Γη-θεών =Γύθειο ). 
   Για πρώτη φορά το μνημονεύει ο Ξενοφών στα «Ελληνικά», ενώ αρκετοί ιστορικοί και γεωγράφοι όπως ο Πολύβιος, ο Στράβων, ο Πλούταρχος, ο Διόδωρος, ο Παυσανίας κ.α. αναφέρονται στο Γύθειο.

Ιστορικές  αναπολήσεις του Γυθείου

   Τον Η΄ αιώνα οι Δωριείς κυρίευσαν το Γύθειο που αργότερα μετατράπηκε σε σημαντικό Ναύσταθμο των Σπαρτιατών.
456 π.Χ.  Ο Αθηναίος Τολμίδης κυρίευσε το Γύθειο και έκαψε τα νεώρια των Σπαρτιατών ( ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει το Γύθειο ως το καλλίτερο λιμάνι της Λακωνίας).
373 π.Χ.  Ο Μνάσιππος εξορμά από το Γύθειο προς την Κέρκυρα. 371 π.Χ.  Οι Βοιωτοί με τον Επαμεινώνδα καταλαμβάνουν το Γύθειο. Το ανακατέλαβε ο Ισίδας με τους Γυθειάτες με το τέχνασμα των γυμνικών αγώνων και τα κρυμμένα ξίφη υπό μάλης με τα οποία κατέσφαξαν τους Θηβαίους. 338 π.Χ.  Ο Φίλιππος εισέβαλε στο Γύθειο. 222 π.Χ.  Ο βασιλιάς της Σπάρτης  Κλεομένης, μετά την ήττα στη Σελλασία, έφυγε από το Γύθειο για την Αλεξάνδρεια. 195 π.Χ.  Ο Ρωμαίος Φλαμινίνος καταλαμβάνει το Γύθειο. 192 π.Χ.  Ο Νάβις ανακατέλαβε το Γύθειο.
21 π.Χ.  Το Γύθειο συμμετέχει στο "Κοινό των Ελευθερολακώνων".
Τον 1ο και 2ο αι. μ.Χ. το Γύθειο γνώρισε μεγάλη ακμή και κοσμήθηκε με ωραία δημόσια και πολυετή οικοδομήματα - λείψανα των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα - και διοργάνωνε εορταστικές εκδηλώσεις. Μνημονεύεται από τους Ρωμαίους ποιητές Οράτιο, Οβίδιο και Μαρτιάλη. 375 μ.Χ. Ένας τρομακτικός σεισμός καταπόντισε τμήματα της πόλης στη θάλασσα.
395 μ.Χ.  Ο Αλάριχος που  κατέστρεψε τη Σπάρτη, συνέχισε το έργο του σεισμού και στο Γύθειο, το οποίο από τότε περιήλθε σχεδόν σε αφάνεια. Μάλιστα μετά τον  6ο αι. παραμένει πλέον ακατοίκητο. 1836 μ.Χ. Ιδρύθηκε επίσημα ο καινούργιος  οικισμός στη θέση της παλαιάς πόλης της οποίας και το όνομα φέρει.
<!-- AddThis Button BEGIN
</ body>. -->



                Φωτογραφία  - Εικόνα:  ΓΥΘΕΙΟ
ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 
ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ








Xαλκογραφία:  ΜΑΡΑΘΟΝΗΣΙ (ΓΥΘΕΙΟ) 1835   











  

Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ
Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ   Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ  ΒΙΒΛΙΩΝ:   ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527
Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 

  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ
  • Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 
  • ΚΥΘΗΡΩΝ, ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ Κ.Α.

                        

                          

BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 
Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου